Ορθογναθική Χειρουργική
Εξειδικευμένη χειρουργική επέμβαση για τη λειτουργική και την αισθητική αποκατάσταση της άνω και κάτω γνάθου
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΘΟΓΝΑΘΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
Αποτελεί κλάδο της γναθοπροσωπικής και της στοματικής χειρουργικής που εφαρμόζεται για να εξαλείψει δυσαναλογίες και σκελετικές ανωμαλίες στην άνω και κάτω γνάθο. Η ορθογναθική χειρουργική επεμβαίνει με ακρίβεια στο σπλαχνικό κρανίο, πρωτίστως για λειτουργικούς λόγους, σε περιπτώσεις ακραίου προγναθισμού, οπισθογναθισμού ή έντονων δυσμορφιών. Σοβαρές ορθοδοντικές περιπτώσεις που δεν αντιμετωπίστηκαν κατά την προεφηβική ή εφηβική ηλικία, δεν μπορούν να βελτιωθούν όταν η σκελετική ανάπτυξη των γνάθων έχει ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα ο ορθοδοντικός να μην μπορεί να τις διορθώσει με ορθοδοντική θεραπεία αλλά μόνο με χειρουργική επέμβαση.
ΠΟΤΕ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΓΝΑΘΟΥ;
Αρχικά, πρέπει να τονίσουμε ότι για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος η χειρουργική παρέμβαση πραγματοποιείται μόνο εφόσον έχει προηγηθεί ορθοδοντική θεραπεία, επειδή στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι δυσαναλογίες συνυπάρχουν με προβλήματα της οδοντικής σύγκλεισης. Η χειρουργική παρέμβαση ακολουθεί την ολοκλήρωση των ορθοδοντικών εργασιών και κρίνεται απαραίτητη για να διορθωθεί η κακή ευθυγράμμιση των γνάθων. Πιο συγκεκριμένα, τα περιστατικά στα οποία επεμβαίνουμε είναι:
- Δυσκολία στη(ν) μάσηση/κατάποση/ομιλία
- Αδυναμία κλεισίματος των χειλιών χωρίς προσπάθεια
- Ανοιχτό δάγκωμα (Open bite)
- Ασυμμετρία προσώπου
- Πιγούνι που προεξέχει ή είναι ατροφικό
- Άπνοια ύπνου/χρόνια στοματική αναπνοή
- Γενετικές σκελετικές ανωμαλίες
- Δυσμορφία μετά από τραύμα προσώπου
Μέσω της χειρουργικής παρέμβασης μετακινούμε τα δόντια και τις γνάθους σε πιο αρμονικές, λειτουργικές και υγιείς θέσεις. Στόχος είναι να βελτιώσουμε τη μάσηση, την ομιλία, την αναπνοή και να αποκαταστήσουμε την καλή αισθητική εικόνα του ασθενή.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Όπως στα περισσότερα ιατρικά περιστατικά, ο ασθενής πρέπει να ολοκληρώσει μια σειρά κλινικών και εργαστηριακών ελέγχων. Εξετάσεις όπως η πανοραμική κεφαλομετρική ακτινογραφία, η τρισδιάστατη ακτινογραφία και η χρήση εκμαγείων μάς βοηθούν να διαπιστώσουμε τον τύπο της σκελετικής ανωμαλίας. Στη συνέχεια, τα στοιχεία των απεικονιστικών εξετάσεων και η κλινική μέτρηση του προσώπου θα χρησιμοποιηθούν για τον σχεδιασμό του νέου προφίλ. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μέσω λογισμικών 3D planning ο ασθενής μπορεί να δει ψηφιακά το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται η χειρουργική ακρίβεια της επέμβασης. Σε γενικές γραμμές, το πλάνο που ακολουθείται είναι το παρακάτω:
Πρώτο στάδιο: προεγχειρητική ορθοδοντική θεραπεία
Σε πρώτη φάση εφαρμόζουμε ορθοδοντικές μεθόδους για να έχουμε διασφαλίσει την καλή οδοντική σύγκλιση μετά από τη χειρουργική μετακίνηση των γνάθων. Μόνο όταν ολοκληρωθεί η ορθοδοντική θεραπεία μπορούμε να επέμβουμε χειρουργικά.
Δεύτερο στάδιο: χειρουργική επέμβαση
Σε δεύτερο χρόνο, προγραμματίζεται η χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται σε νοσοκομειακό χώρο με γενική αναισθησία και νοσηλεία διάρκειας 2-3 ημερών. Κατά την επέμβαση εφαρμόζουμε οστεοτομία, δηλαδή προκαλούμε κάταγμα στις γνάθους ώστε να μπορούμε να τις μετακινήσουμε ανεμπόδιστα. Επιπλέον, όλες οι απαραίτητες τομές πραγματοποιούνται ενδοστοματικά, συνεπώς δεν υπάρχει καμία ορατή ουλή.
Σε σχέση με παλαιότερα, η εξέλιξη της ορθογναθικής δημιουργεί άριστες προϋποθέσεις για ομαλή ανάρρωση. Οι ασθενείς εμφανίζουν λιγότερα οιδήματα, μικρότερο χρόνο νοσηλείας, λιγότερο πόνο και επιστροφή στην καθημερινότητα σε συντομότερο χρόνο. Επίσης, οι σύγχρονες τεχνικές εξάλειψαν τη διαγναθική ακινητοποίηση κατά την οποία οι γνάθοι δένονταν ισχυρά με ειδικά λάστιχα για 4-6 εβδομάδες και τώρα οι ασθενείς μπορούν να λαμβάνουν το γεύμα τους από την επόμενη μέρα.
Επιστροφή στην καθημερινότητα
Το οίδημα στο πρόσωπο και ο μετεγχειρητικός πόνος κορυφώνονται τις πρώτες 3-4 ημέρες και αντιμετωπίζονται με ήπια αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα. Συνήθως ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του μετά από 3 περίπου εβδομάδες, όμως η άσκηση δεν επιτρέπεται καθώς οι δύο πρώτοι μήνες θεωρούνται κρίσιμοι.
Τρίτο στάδιο: μετεγχειρητική θεραπεία
Στο τελευταίο στάδιο παρακολουθούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα την πορεία του ασθενή και επεμβαίνουμε με μικρές ορθοδοντικές παρεμβάσεις για να τελειοποιήσουμε τη σύγκλειση, να ελαχιστοποιήσουμε ενδεχόμενη υποτροπή και να διατηρήσουμε το καλό τελικό αποτέλεσμα.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ
Η θεραπεία με ορθογναθική επέμβαση είναι μία διαδικασία που απαιτεί αρκετό χρόνο και ψυχικές αντοχές μέχρι το επιδιωκόμενο επιθυμητό αποτέλεσμα. Πραγματοποιείται έπειτα από εκτενή συζήτηση και σχολαστικό κλινικό έλεγχο καθώς ο ασθενής οφείλει να γνωρίζει τη χρονοβόρα θεραπεία καθώς και τους ενδεχόμενους κινδύνους.
Τα οφέλη της ορθογναθικής παρέμβασης έχουν ως βασικό στόχο να αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής του ασθενή και τις καθημερινές λειτουργίες του. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται η συνολική υγεία του ασθενή, αποτρέπονται μελλοντικά προβλήματα και παράλληλα επιτυγχάνεται δραστική αισθητική βελτίωση.